IKT sektor među ključnim činiocima celokupnog privrednog razvoja

Bez autora
Oct 20 2024

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u prvih osam meseci ove godine izvoz proizvoda i usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija dostigao vrednost od 2,629 milijardi evra, što predstavlja rast od 19 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U saopštenju se navodi da je od posebnog značaja to što je u avgustu 2024. godine izvoz IKT usluga iznosio 323 miliona evra, a to  predstavlja povećanje od osam odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Suficit u izvozu IKT usluga za prvih osam meseci 2024. godine dostigao je 2,044 milijardi evra, što pokazuje nastavak kontinuiranog rasta i razvoja ovog sektora.

Od 2012. do rekordne 2023. godine prihod od izvoza ove privredne grane uvećan je za deset puta, te je tokom prethodne godine iznosio 3,44 milijarde evra, dok se na osnovu postojećih rezultata očekuje da do kraja ove godine suficit dostigne četiri milijarde evra.

Ministarstvo nastavlja da sprovodi čitav niz aktivnosti sa ciljem daljeg ubrzanog razvoja IKT oblasti, koja predstavlja jedan od najsnažnijih zamajaca celokupnog privrednog napretka Srbije, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik